Τι είναι Λευκοσίδηρος

Ο Λευκοσίδηρος είναι ένα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα λεπτό φύλλο ή ταινία , από μαλακό χάλυβα ψυχρής έλασης, πάχους μικρότερου των 0,50 mm, επικαλυμμένο ηλεκτρολυτικά και στις δύο πλευρές με κασσίτερο. Η επικασσιτέρωση εφαρμόζεται με συνεχή ηλεκτρολυτική διαδικασία , αφού προηγηθούν απολίπανση και καθαρισμός, διαδικασίες οι οποίες αφαιρούν τα λιπαρά κατάλοιπα της έλασης και το στρώμα οξειδίων που καλύπτουν το φύλλο αντίστοιχα.

Για να ικανοποιηθούν οι διαφορετικές απαιτήσεις της συσκευασίας, είναι εφικτό να έχουμε διαφορετική επικάλυψη σε κάθε πλευρά. Μετά την επικασσιτέρωση, ακολουθούν δύο νέες διεργασίες: η επανάτηξη και η παθητικοποίηση πριν από την τελική λίπανση.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΥ

Tinplate_manufacturing_route

Ο Λευκοσίδηρος μπορεί εύκολα να λακαριστεί ή να βαφτεί σε φύλλα ή σε ρολά. Η πρόσφυση οργανικών και ακρυλικών επιχρισμάτων, καθώς και πολλών άλλων ειδών λάκκας (εποξυφαινολικές, πολυεστερικές, βινυλίου κλπ), είναι ιδιαίτερα καλή στην επιφάνεια του Λευκοσιδήρου.

Ο Λευκοσίδηρος μπορεί εύκολα να λακαριστεί ή να βαφτεί σε φύλλα ή σε ρολά. Η πρόσφυση οργανικών και ακρυλικών επιχρισμάτων, καθώς και πολλών άλλων ειδών λάκκας (εποξυφαινολικές, πολυεστερικές, βινυλίου κλπ), είναι ιδιαίτερα καλή στην επιφάνεια του Λευκοσιδήρου.

Επιχρωμιωμένος χάλυβας

Ο επιχρωμιωμένος χάλυβας είναι ένα φύλλο ή ταινία από χάλυβα επικαλυμμένο με ένα στρώμα χρωμίου λεπτότερο από 1μm.
Σε πολλές εφαρμογές αποτελεί μια επιθυμητή εναλλακτική λύση αντί του Λευκοσιδήρου, π.χ., σε βαθειάς εξέλασης δοχεία, σε πώματα γυάλινων μπουκαλιών (crown caps) και σε αεροστεγή καπάκια μιας στροφής (twist off) για γυάλινα βάζα τροφίμων.
Η επιχρωμίωση του χάλυβα για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων γίνεται ηλεκτρολυτικά σε λουτρά χρωμίου - οξέος. Αρχικά ονομάστηκε T.F.S. (Tin Free Steel) αλλά είναι είναι πλέον γνωστός με το ακρωνύμιο, ECCS (Electrolytic Chromium Coated Steel – Ηλεκτρολυτικά Επιχρωμιωμένος Χάλυβας).
Οι παράμετροι της διαδικασίας επιχρωμίωσης (ένταση ηλεκτρικού ρεύματος, πυκνότητα διαλύματος, θερμοκρασία κλπ) εξασφαλίζουν την ποιότητα της επίστρωσης με χρώμιο.Η ποσότητα του οξειδωμένου χρωμίου αμέσως μετά σταθεροποιείται σε δεύτερη διαδικασία που ονομάζεται “πλύση”, όπου χημικά αφαιρούν την επιπλέον ποσότητα οξειδίου του χρωμίου μέχρι να επιτευχθεί η προδιαγραφή του προϊόντος.
Όσον αφορά στις ιδιότητες και τη χρήση του, ο επιχρωμιωμένος χάλυβας έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον επικασσιτερωμένο χάλυβα:

  • Ο Επιχρωμιωμένος χάλυβας στη συσκευασία τροφίμων, δε χρησιμοποιείται ποτέ χωρίς κάποια οργανική προστασία (λάκα, επίστρωση πολυμερούς). Το βερνίκι /λάκα παρέχει λίπανση κατά τη φάση παραγωγής και προστασία κατά της διάβρωσης
  • Οι Οργανικές επιστρώσεις έχουν εξαιρετική πρόσφυση στον Επιχρωμιωμένο Χάλυβα και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται ευρέως στους πάτους των τυπικών δοχείων τροφίμων.

Εφαρμογές

Ο Λευκοσίδηρος χρησιμοποιείται παγκοσμίως στον κλάδο συσκευασίας: στην κατασκευή δοχείων τροφίμων, ποτών και στα προϊόντα γενικής χρήσης (χημικά ή τεχνικά). Υπάρχουν όμως και πολλές εκτός της συσκευασίας εφαρμογές, όπως:

  • Εξαρτήματα αυτοκινήτου: φίλτρα λαδιού, φλάντζες κ.α.
  • Κατασκευαστικός Τομέας: διαχωριστικό στα διπλά τζάμια, ράγες ψευδοροφής, ανακλαστήρες φωτός, πτερύγια θερμαντικών σωμάτων, ενισχυμένες ταινίες κλπ
  • Στο σπίτι: φόρμες κέικ, εξαρτήματα κυαθίων για αέρια κλπ.
  • Ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός: μπαταρίες, ηλεκτρικά εξαρτήματα κλπ.Πλεονεκτήματα:

Η χρήση του Λευκοσιδήρου στη συσκευασία έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Ο Λευκοσίδηρος είναι ένα φυσικό, οικολογικό και "οικονομικό" υλικό, που χρησιμοποιείται κυρίως στη συσκευασία, με μερικά μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως:

  1. Είναι ασφαλές υλικό
  2. Αδιαπέραστο από το φως και το οξυγόνο και κάθε άλλη εξωτερική επίδραση
  3. Τα δοχεία από Λευκοσίδηρο διατηρούν τη θρεπτική αξία των τροφών χωρίς την ανάγκη συντηρητικών.
  4. Η συσκευασία από Λευκοσίδηρο είναι άθραυστη και ανθεκτική, γεγονός που την καθιστά ιδανική για την ασφαλή μεταφορά κάθε προϊόντος.

Μπορεί εύκολα να γίνει εκτύπωση πάνω σε Λευκοσίδηρο με άριστα εκτυπωτικό αποτελέσματα. Είναι επίσης ιδανική πρώτη ύλη για ταχεία μαζική παραγωγή.
Ο Λευκοσίδηρος και το περιβάλλον - μια πραγματικά βιώσιμη λύση.
Ο Λευκοσίδηρος που χρησιμοποιείται στη συσκευασία είναι πλήρως ανακυκλώσιμος. Το ποσοστό ανακύκλωσης υπερβαίνει το 72% στην Ευρώπη και το 65% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Λόγω των μαγνητικών ιδιοτήτων του Λευκοσιδήρου, η διαδικασία ανακύκλωσης του είναι γρήγορη, εύκολη και συνεπώς, οικονομική. Αυτό συνεπάγεται τη μειωμένη ανάγκη για νέες εξορύξεις.

Στην ΠρομεταλΜπακλη χρησιμοποιούμε υπεύθυνα και με προσοχή το Λευκοσίδηρο ως την πιο βιώσιμη λύση για τις ανάγκες συσκευασίας στον σημερινό κόσμο.
Κατεβάστε το εκπαιδευτικό φυλλάδιο σχετικά με τα πλεονεκτήματα του Λευκοσιδήρου ΕΔΩ.